ویروس پاپیلومای انسانی HPV
به علت درخواست شما عزیزان و افزایش احتمال ابتلا بهHPVدر جامعه ، اطلاعات جامع و کاملی در مورد معرفی این بیماری ، روش های تشخیص و درمان و پیشگیری در اختیار شما دوستان قرار میگیرد .
همراهان گرامی
به علت درخواست شما عزیزان و افزایش احتمال ابتلا بهHPVدر جامعه ، اطلاعات جامع و کاملی در مورد معرفی این بیماری ، روش های تشخیص و درمان و پیشگیری در اختیار شما دوستان قرار میگیرد .
شما همراهان عزیز میتوانید سوالات خود را در این رابطه به صورت کاملا خصوصی از طریق عضویت و ورود در وب سایت مطرح نمایید و در کمترین زمان ممکن پاسخ خود را دریافت نمایید.
سوالات پرتکرار به همراه جواب تخصصی خانم دکتر زهرا نیک پوری جهت استفاده عموم در سایت قرار داده خواهد شد.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
HPVیک عفونت ویروسی است که معمولاً باعث رشد غیرطبیعی پوست یا غشای مخاطی و بروز زگیل میشود. بیش از ۱۰۰نوع HPVوجود دارد. برخی از انواع عفونتهای HPVباعث ایجاد زگیل میشوند و برخی میتوانند انواع مختلفی از سرطان را ایجاد کنند.
اکثر عفونتهای HPVمنجر به سرطان نمیشوند، اما برخی از انواع HPVتناسلی میتوانند باعث سرطان دهانه رحم (قسمت پایینی رحم) شوند. انواع دیگر سرطانها، از جمله سرطانهای مقعد، آلت تناسلی، واژن، فرج و قسمت پشت گلو (اوروفارنکس)، نیز با عفونت HPVمرتبط هستند.
این عفونتها اغلب از طریق تماس جنسی یا سایر تماسهای پوستی منتقل میشوند. واکسنها میتوانند به محافظت در برابر سویههای HPVکه باعث ایجاد زگیل تناسلی یا سرطان دهانه رحم میشوند، کمک کنند.
علائم عفونتHPVچیست؟
در بیشتر موارد، سیستم ایمنی بدن میتواند عفونت HPVرا قبل از ایجاد زگیل از بین ببرد. هنگامی که زگیل ظاهر میشود، بسته به نوع HPV، ظاهر آن متفاوت است:
زگیل ناحیه تناسلی. به شکل برجستگیهای کوچک شبیه گل کلم یا برآمدگیهای ریز ظاهر میشوند. در زنان، زگیل تناسلی بیشتر در ناحیه فرج ظاهر میشود، اما میتواند در نزدیکی مقعد، دهانه رحم یا واژن نیز ایجاد شود.
در مردان، زگیل تناسلی روی آلت تناسلی و کیسه بیضه یا اطراف مقعد ظاهر میشود. زگیل تناسلی به ندرت باعث ناراحتی یا درد میشود، اگرچه ممکن است گاهی خارش داشته باشد یا حساس شود.
زگیلهای معمولی. این زگیلها به صورت برآمدگیهای خشن و برجسته معمولاً روی دستها و انگشتان ایجاد میشوند. در بیشتر موارد، زگیلهای معمولی تنها ظاهری ناخوشایند دارند، اما در بعضی موارد میتوانند دردناک یا مستعد آسیب یا خونریزی باشند.
زگیل کف پا. این ضایعات، زگیلهای سخت و دانه دانهای هستند که معمولا در پاشنه یا کف پا ظاهر میشوند. این زگیلها ممکن است باعث احساس ناراحتی شوند.
زگیلهای مسطح. این زگیلها ضایعاتی با سطح صاف یا کمی برجسته هستند. آنها میتوانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند، اما معمولا روی صورت کودکان، در ناحیه رویش ریش مردان و روی پاهای زنان ظاهر میشوند.
سرطان دهانه رحم
تقریباً همه سرطانهای دهانه رحم به دلیل عفونتهای HPVایجاد میشوند، اما ممکن است سرطان دهانه رحم ۲۰سال یا بیشتر پس از عفونت HPVایجاد شود.
عفونت HPVو سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه معمولاً علائم قابل توجهی ایجاد نمیکنند. واکسینه شدن در برابر عفونت HPVبهترین راه محافظت از خود در برابر سرطان دهانه رحم است.
از آنجایی که سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمیکند، ضروری است که زنان به طور منظم آزمایشهای غربالگری (پاپ اسمیر) را برای تشخیص هرگونه تغییر پیشسرطانی در دهانه رحم، انجام دهند.
راههای انتقالHPV
عفونت HPVزمانی رخ میدهد که ویروس از طریق بریدگی، ساییدگی یا پارگیهای کوچک روی پوست وارد بدن شود. ویروس عمدتاً از طریق تماس پوست به پوست منتقل میشود.
عفونت های HPVتناسلی از طریق رابطه جنسی و سایر تماسهای پوستی در ناحیه تناسلی ایجاد میشوند. برخی از عفونتهای HPVمنجر به ضایعات دهانی یا دستگاه تنفسی فوقانی از طریق رابطه جنسی دهانی منتقل میشوند.
اگر باردار باشیم و زگیل تناسلی ناشی ازعفونت HPVداشته باشیم، ممکن است فرزند ما نیز به این عفونت مبتلا شود. در موارد نادری، عفونت ممکن است باعث رشد تودههای غیرسرطانی در حنجره نوزاد شود.
زگیلها مسری هستند. تماس مستقیم با زگیل میتواند باعث سرایت آنها شود. همچنین تماس با وسایلی که فرد مبتلا به زگیل لمس کرده باشد نیز میتواند باعث ابتلا شود.
عوامل خطر ابتلا بهHPV
HPVیک عفونت شایع است. عوامل خطر آلودگی به عفونت HPVعبارتند از:
· تعدد شرکای جنسی. هرچه شرکای جنسی بیشتری داشته باشیم، احتمال ابتلا به عفونت HPVتناسلی بیشتر میشود. داشتن رابطه جنسی با فردی که چندین شریک جنسی داشته است نیز خطر ابتلای ما به این عفونت را افزایش میدهد.
· سن. زگیلهای معمولی بیشتر در کودکان ایجاد میشوند در حالی که ابتلا به زگیل تناسلی در نوجوانان و جوانان شایعتر است.
· ضعف سیستم ایمنی. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت HPVهستند. ابتلا به HIV/ ایدز یا مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی باعث تضعیف سیستم ایمنی میشود.
· پوست آسیبدیده. مناطق آسیبدیده پوست بیشتر مستعد ابتلا به زگیلهای معمولی هستند.
· تماس. تماس با زگیلهای فرد مبتلا یا عدم رعایت نکات بهداشتی قبل از تماس با سطوحی که در معرض HPVقرار گرفتهاند، ممکن است خطر ابتلا به عفونت HPVرا افزایش دهد.
عوارض عفونتHPV
· ضایعات دهانی و دستگاه تنفسی فوقانی. برخی از عفونتهای HPVباعث ایجاد ضایعاتی روی زبان، لوزهها، کام نرم یا داخل حنجره و بینی میشوند.
· سرطان. برخی از گونههای HPVمیتوانند باعث سرطان دهانه رحم شوند. این سویهها همچنین ممکن است زمینهساز ابتلا به سرطانهای اندام تناسلی، مقعد، دهان و دستگاه تنفسی فوقانی باشند.
پیشگیری ازHPV
زگیلهای معمولی
پیشگیری از سویههایی از HPVکه باعث زگیلهای معمولی میشوند، دشوار است. اگر زگیل معمولی داشته باشیم، میتوانیم با پرهیز از دستکاری زگیل از گسترش عفونت و ایجاد زگیلهای جدید جلوگیری کنیم.
زگیل کف پا
برای کاهش خطر ابتلا به سویههایی از HPVکه باعث زگیل کف پا میشوند، بهتر است در مکانهای عمومی پابرهنه راه نرویم.
زگیل ناحیه تناسلی
رعایت نکات زیر میتوانند در کاهش خطر ابتلا به زگیل تناسلی و سایر ضایعات تناسلی مرتبط با HPVموثر باشند:
· داشتن رابطه جنسی تک همسری
· استفاده از کاندوم لاتکس میتواند خطر انتقال HPVرا کاهش دهد
· تزریق واکسن
واکسنHPV
واکسن HPVبرای همه نوجوانان (پسران و دختران) در سن ۱۱یا ۱۲سالگی توصیه میشود، هرچند میتوانیم از سن ۹سالگی نیز این واکسن را تزریق کنیم.
تعداد دوز واکسن HPVبستگی به سن و وضعیت سلامت سیستم ایمنی ما دارد:
· سن کمتر از 15 سال و با عملکرد طبیعی سیستم ایمنی: باید دو تزریق با فاصله حداقل شش ماه انجام شود.
· سن 15 سال یا بیشتر و با عملکرد طبیعی سیستم ایمنی: باید سه دوز واکسن تزریق شود. دوز دوم یک تا دو ماه بعد از نوبت اول و دوز سوم شش ماه بعد از دوز اول تزریق میشود.
· افراد مبتلا به HIVیا نقص سیستم ایمنی (مثلاً در مبتلایان به بیماریهای دیگری که سیستم ایمنی را تضعیف میکنند)، بدون توجه به سن شروع واکسیناسیون، باید سه دوز واکسن تزریق نمایند.
بهتر است سعی کنیم تمام دوزهای توصیه شده را دریافت کنیم. اگر یک دوز را فراموش کردیم، بهتر است در مورد اینکه آیا به دوز اضافی نیاز داریم یا نه، با پزشک خود مشورت کنیم.
در هر سنی، داشتن یک شریک جنسی جدید یک عامل خطر برای ابتلا به عفونت جدید HPVاست. افرادی که در یک رابطه طولانی مدت و تک همسری هستند، به احتمال زیاد به عفونت HPVجدید مبتلا نمیشوند.
تشخیصHPV
اکثر افراد مبتلا به HPVنمیدانند که به این عفونت مبتلا هستند. آنها هرگز علائم یا مشکلات سلامتی ناشی از این عفونت را بروز نمیدهند. برخی از افراد با ابتلا به زگیل تناسلی متوجه میشوند که آلوده به HPVبودهاند. زنان ممکن است با دریافت نتیجه غیرطبیعی تست پاپ اسمیر متوجه ابتلا به HPVشوند. برخی ممکن است تنها زمانی متوجه شوند که دچار عوارض جدیتر HPVمانند سرطان شده باشند.
آزمایشهایی بر روی سلولهای دهانه رحم پس از تست پاپ اسمیر انجام میشوند، که میتوانند DNAانواع پرخطر HPVرا که با سرطانهای تناسلی مرتبط هستند، شناسایی کنند. این آزمایشها برای غربالگری زنان بالاتر از ۳۰سال استفاده میشوند.
درمانHPV
در صورت ابتلا به HPV، در حال حاضر دارویی برای درمان آن در دسترس نیست.
اگر عفونت HPVمنجر به مشکلات جدیتری شود، پزشک در مورد گزینههای درمانی تصمیمگیری میکند.
زنانی که به طور معمول آزمایش پاپ اسمیر انجام میدهند، میتوانند قبل از ایجاد سرطان پیگیریهای لازم را در این زمینه انجام دهند. باید به خاطر داشته باشیم که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
|