هفته ملی مبارزه با سرطان
سرطانسلولهای طبیعی هنگامی که نیاز باشد تکثیر میشوند و هنگامی که به آنها نیاز نباشد از بین میروند. سرطان وقتی ایجاد میشود که تکثیر سلولهای بدن از کنترل خارج شده و سلولها به سرعت تکثیر میشوند و یا هنگامی رخ میدهد که سلولها نمیمیرند. سرطان انواع مختلفی دارد و میتواند در هر ارگان و بافتی نظیر ریه، کولون، پستان، پوست، استخوان یا بافت عصبی ایجاد شود. شایعترین عامل مرگ و میر مرتبط با سرطان، ابتلا به سرطان ریه میباشد.در آمریکا، سه سرطان شایع در مردان عبارتند از سرطان پروستات، ریه و کولون و در زنان عبارت از سرطان پستان، کولون و ریه میباشد. برخی سرطانها در نواحی خاصی از دنیا شایعتر هستند. برای مثال در ژاپن، ابتلا به سرطان معده بسیار شیوع دارد در حالی که در آمریکا این سرطان شایع نیست. تفاوت در رژیم غذایی یا فاکتورهای محیطی میتواند نقش مهمی در بروز انواع سرطان داشته باشد. در ایران، 5 مورد از شایعترین سرطانها (به استثنای سرطان پوست) در مردان عبارتند از سرطان معده، مری، کولون و رکتوم، مثانه و لوکمیا و در زنان عبارت از سرطان پستان، مری، معده، کولون و رکتوم و دهانه رحم میباشد. به طور کلی، بروز سرطانهای معدی- رودهای در ایران بسیار بالا است (ایران یکی از مناطق شناخته شده با شیوع بالای سرطان معدی- رودهای است). برخی دیگر از سرطانها شامل سرطان مغز، رحم، لنفومای هوجکین، لنفومای غیر هوجکین، لوکمی، کبد، تخمدان، پوست، بیضه و تیروئید میباشد.عوامل ایجاد سرطانعوامل مختلفی سبب ایجاد سرطان میشوند از جمله:
با این وجود، دلیل بروز بسیاری از سرطانها همچنان ناشناخته است.علائمعلائم سرطان وابسته به نوع و موقعیت سرطان میباشد. برای مثال سرطان ریه میتواند سبب سرفه، تنگی نفس یا درد قفسه سینه شود. سرطان کولون اغلب سبب اسهال، یبوست و ایجاد خون در مدفوع میشود. برخی از سرطانها ممکن است بدون علامت باشند. در سرطانهای خاص نظیر سرطان پانکراس معمولاً تا زمانی که بیماری به مرحله پیشرفته نرسد، علائم بروز نمییابند. علائم زیر میتواند در بیشتر سرطانها رخ دهد:
آزمایشات و معایناتتستهای معمول جهت تشخیص سرطان شامل موارد زیر است:
بیشتر سرطانها از طریق بیوپسی تشخیص داده میشوند. بسته به موقعیت تومور، بیوپسی میتواند یک تکنیک ساده یا یک عمل جراحی جدی باشد. بیشتر بیماران مبتلا به سرطان، CT اسکن میشوند تا موقعیت و اندازه دقیق تومور تعیین گردد. کنار آمدن با سرطان پس از تشخیص آن بسیار دشوار است. با این وجود مهم است که پس از تشخیص سرطان، در مورد وضعیت خود با پزشک صحبت کنید. همچنین شما میتوانید در مورد گزینههای درمانی، فواید و ریسکهای آن سؤال کنید.درمانروش درمان بستگی به نوع سرطان و مرحله آن دارد. مرحله سرطان به این معنی است که تا چه حد تومور رشد کرده و در سایر ارگانها منتشر شده است.
در صورتی که شما نیازمند انجام پرتودرمانی هستید، توجه داشته باشید که:
اگر شما تحت شیمی درمانی قرار گرفتید باید غذاهای مناسب بخورید. شیمی درمانی باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشود بنابراین شما باید از افراد مبتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا، دوری کنید. همچنین باید استراحت کافی داشته باشید. غربالگری سرطان نظیر ماموگرافی و انجام معاینات در سرطان پستان و کولونوسکوپی در سرطان کولون میتواند به تشخیص زود هنگام سرطان کمک کند. تشخیص سرطان در مراحل اولیه، شانس درمان موفقیت آمیز آن را به طور چشمگیری افزایش میدهد. دو جزء اصلی در تشخیص زود هنگام سرطان عبارت از آموزش فرد برای تشخیص زود هنگام بیماری و غربالگری میباشد. شناسایی علائم هشدار دهنده و انجام اقدامات فوری منجر به تشخیص اولیه سرطان میشود. افزایش آگاهی از علائم هشدار دهنده سرطان در میان پزشکان، پرستاران و سایر افراد ارائه دهنده خدمات درمانی و همچنین در میان عموم مردم میتواند تأثیر چشمگیری بر تشخیص و درمان این بیماری داشته باشد. برخی علائم اولیه سرطان شامل برآمدگیها، دردهای بدون بهبود، خونریزیهای غیر طبیعی، سوء هاضمه طولانی مدت و گرفتگی صدا به طور مزمن میباشد. تشخیص زود هنگام به خصوص در سرطان پستان، رحم، کولون و رکتوم، دهان، حنجره و پوست مورد نظر است.پیشگیریشما میتوانید با رعایت موارد زیر، خطر ابتلا به تومورهای سرطانی را کاهش دهید:
|