كودك خود را خوب تغذيه كنيم

كودك خود را خوب تغذيه كنيم

 


آشپزي براي نوازد :

در مدت 6ماه اول شيشه شير، سر پستانك و وسايل آماده سازي غذا بايد استرليزه شوند. براي اين كار ميتوانيم از وسايل مخصوص براي استريل كردن استفاده كنيم يا آنكه به مدت 20 دقيقه آنها را در آب جوش بجوشانيم يا آنها را در ماشين ظرفشويي بشوييد.

كودكان نسبت به بزرگسالان به مسموميت هاي غذايي حساس ترند. به اين دليل بايد ازدياد باكتريها در غذاها جلوگيري كرد. باقيمانده غذاي كودك را مي توان منجمد وزير صفر درجه نگهداري كرد.

غذاهاي منجمد بايد قبل از پخت كاملا از حالت انجماد خارج شوند. هرگز غذاهاي منجمد شده را دوباره منجمد ننماييد.اگر غذاي كودك را در ظرف كوچكي نگهداري مي نماييد.فقط مقدار لازم را به وسيله يك قاشق در بشقاب كودك بريزيد و بقيه آن را در يخچال نگهداري كنيد. اما مراقب باشيد كه بيش از حد مجاز در يخچال نگهداري نشوند.


زرده تخم مرخ خام و پنير پاستوريزه نشده به كودكان ندهيد. براي بريدن غذاها( نان،ميوه ها و سبزيها) از تخته اي كه براي بريدن گوشت خام به كاربرده ايد، استفاده نكنيد. تخته هاي برش را بعد از استفاده برس بزنيد و در هواي آزاد خشك كنيد .

بهتر است كه از تخته هاي برش پلاستيكي سفت و محكم استفاده كنيد در اين صورت باكتريها نمي توانند بر روي آنها تكثير نمايد. براي از بين بردن ميكروها و باكتريها،گوشتها و ماهي ها را كاملا بپزيد.

قبل از دادن ميوه به كودكان آنها را به دقت بشوييد و پوست آن را بگيريد. پوست ميوه ها غني از مواد مغذي است.طبق توصيه هاي پزشکي تجمع و تراكم تفاله هاي ميوه ها و يا فيبرها در معده كودك انجام مي شود. بنابراين بهتر است ميوه را با پوست به كودك ندهيد. همچنين ممكن است كودكان با پوست ميوه ها دچار خفگي شوند.


قبل از آماده كردن غذاي كودك يا شير كودك دستهاي خود را بشوييد.همه افراد خانواده يا افرادي كه مراقبت كودك را به عهده دارند، بايد بعد از دستشويي رفتن يا تعويض نمودن جاي كودك، دستهاي خود را با آب و صابون بشويند.

وسايل آشپزي كودك مخلوط كن- آسياب كن: حداقل يكي از اين نوع وسايل در منزل موجود است اگر از مخلوط كن استفاده مي كنيد غذا كاملاً پوره مي شود. درصورتي كه از آسياب كن معمولي استفاده مي كنيد بعد از آسياب غذا آن را چنگال له كنيد.


ظرف بخار يا يك آبكش بر روي قابلمه به همراه در : براي پختن بعضي از ميوه ها وسبزي ها با بخار مي توانيد از يك قابلمه كه در ان آب استفاده نماييد وبر روي قابلمه يك آبكش ويك پوشش جهت جلوگيري از خروج بخار قرار دهيد.

رنده:رنده را مي توان براي آماده كردن سبزي هاي ريشه اي (هويج) يا براي كوچك نمودن اندازه غذاها و تبديل كردن به تكه هاي كوچك استفاده نمود.

قابلمه كوچك: از قابلمه كوچك مي توانيم براي گرم كردن مقادير اندك غذا استفاده نماييم. بهتر است براي كودكان از قاشق وچنگال استفاده كرد زيرا اين نوع وسايل براي كودك راحت تر، جالب تر و خوش آيند تر است. استفاده كودك از قاشق جهت خوردن غذا باعث ايجاد مسموميت در كودك نمي شود .زيرا مراقبت مي نمايد كه چيزي را بر روي زمين نريزد.

روش هاي ذخيره مواد غذايي

امروزه آنچنان به مصرف غذاهاي آماده رو آورده ايم كه فراموش كرده ايم مي توان با كمي برنامه ريزي يك غذاي سالم در منزل تهيه كرد.

انجماد: اين روش ذخيره سازي براي والدين بسيار كاربرد دارد. روش انجماد از حداكثر مواد مغذي محافظت مي كند.بهتر است غذاي نوزاد را در پرس هاي كوچك در قالب هاي جاي يخي ريخت و منجمد نمود بعد از انجماد ،آنها را از قالبهاي جاي يخي بيرون آورد و در يك نايلكس تميز ريخت و دوباره به فريزر منتقل نمود. تمام مواد غذايي منجمد شده را بايد تاريخ گذاري كنيد. هر غذا را فقط مي توانيد يك مرتبه منجمد كنيد.ولي مي توانيد شير مادر را در مقادير بسيار اندك در ظرفهاي پلاستيكي استريل شده ويژه براي حداكثر 6ماه منجمد كنيد.

مواد غذايي خشك مانند غلات ،حبوب ، لوبياها و بيسكويت هاي خشك داراي ارزش تغذيه اي بالايي هستند. غلات خيلي حساس هستند ،اگر آنها را به مدت طولاني نگهداري كنيم، به وسيله حشرات ميكروسكوپي فاسد مي شوند. توصيه مي شود كه غلات را در ظروف محكمي نگهداري و آنها را تاريخ گذاري نماييد. غلات را مي توان در مدت زمان محدود نگهداري كرد. لوبيا وحبوبات و بيسكويت هاي خشك را دور از آفتاب نگهداري كنيد.

كنسرو يكي ديگر از روش هاي ذخيره مواد غذاي است. اكثر مواد غذايي كنسرو شده تا اندازه اي تحت فرآيند قرار گرفته اند كه همه مواد مغذي خود را از دست داده اند به همين دليل بهتر است از مصرف آنها خودداري كنيد. بهتر است از مواد غذايي كه درشيشه هاي دهان گشاد كنسرو شده اند استفاده كنيد،كنسروها داراي مقادير زيادي نمك يا شكر هستند.

روش هاي پخت:

ميوه ها وسبزي هاي خام داراي مقادير زيادي ويتامين، نمكهاي معدني و اسيدهاي چرب ضروري و آنزيم هستند. غذاي پخته فاقد مواد فوق مي باشند. به اين دليل بايد اكثر مواقع به کودك خود از ميوه ها و سبزي هاي خام بدهيد. با توجه به سن كودك آنها را با چنگال يا آسياب كن له كنيد.همچنين مي توانيد آب تازه آنها را تهيه نماييد.كودكان بزرگتر ميتوانند تكه هاي چوب مانند سبزي ها وميوه هاي را استفاده كنند.

بخار:پختن به وسيله بخار نسبت به روشهاي ديگر پخت ،مواد مغذي را بهتر حفظ مي كند.سبزي هاي پخته شده،مواد مغذي را بهتر حفظ مي كنند.سبزي هاي پخته شده با بخار نسبت به سبزي هاي جوشيده شده طعم بهتري دارند و ويتامين هاي آنها بهتر حفظ مي شوند، مواد غذايي در پخت با بخار مواد مغذي خود را از دست نمي دهند. ماهي ها به وسيله اين روش خيلي خوب پخته مي شود و مزه مطبوع خود را حفظ مي كند.

آب جوش: سعي كنيد از اين روش پخت براي مواد غذايي استفاده كنيد كه داراي پوست هستند. پوست باعث مي شود كه مواد مغذي كمتري وارد آب جوش شود،مانند لوبياها، نخودفرنگي، عدس، ذرت، كدو با پوست، سيب زميني با پوست.

پخت با فر: در اين روش نيازي به مصرف مواد چرب نيست .فر براي پختن ماهي خوب است زيرا درجه حرارت ان نسبت به كباب پز و ماهي تابه كمتر است و از تخريب اسيدهاي چرب ضروري جلوگيري مي شود. برخي از سبزي ها مانند بادمجان، كدو، فلفل فرنگي در فر بهتر پخته مي شود. هويج وسبزيهاي ريشه اي وقتي در فر پخته مي شوند طعم كاراملي پيدا مي كنند .اين طعم باعث جذاب شدن غذا براي كودك مي شود. برخي از افراد غذاها را با فويل مي پوشانند ودر فر قرار ميدهند .بهتر است جهت جلوگيري از ثاتيرات منفي فلز موجود در فويل از تماس آن با غذا جلوگيري كنيد.

سرخ كردن با ماهي تابه: اين روش به درجه حرارت بالا و مقدار زيادي مواد چرب نياز دارد. فقط در مواردي نادر استفاده گردد، ترجيحاً از كره يا روغن زيتون يا روغن نارگيل مصرف كنيد. با استفاده كردن از روغن هاي متفرقه مواد مغذي غذا از بين مي رود و تركيبات مضر ديگري توليد مي شود.

مايكروفر:برخي مايكروفر را بدون خطر مي دانند زيرا معتقدند هيچ گونه اشعه اي ندارد و تا به حال به كسي آسيبي وارد نكرده است. اما براي اطمينان بيشتر به خانم هاي باردار توصيه مي شود زماني كه مايكروفر باعث ايجاد تحرك در مولكول هاي آب مواد غذايي مي شود، در نتيجه گرما توليد مي گردد و غذا از درون پخته مي شود. مطالعات نشان داده است كه مايكروفر نسبت به ديگر روشهاي پخت ويتامين C را بيشتر حفظ مي كند. يك سري از مطالعات نشان داده است كه تمام فرآينده هايي كه باعث به حركت در آمدن مولكولها مي شوند باعث آسيب به ساختمان آنان مي گردد. ساختمانهاي مولكولهاي مواد غذايي بسيار حساس هستند. مطالعات جديدي كه برروي دو گروه داوطلب انجام شد نتايج جديدي را نشان داده است اين دو گروه داوطلب يك نوع سبزي را مصرف نمودند با اين تفاوت كه گروه اول در فر و گروه دوم در مايكروفر غذا را پخته اند. نتايج نشان داده است كه تركيب خوني گروه دوم با گروههاي ديگر متفاوت است.سطح كلسترول خون گروه دوم بالاتر بوده و گلبولهاي سفيد آنها نيز بيشتر و هموگلوبين كمتر بوده است هيچ چيزي هنوز ثابت نشده است و به مطالعات بيشتري نياز دارد.

تركيبات دودي شده ونمك سود شده : امروزه كسي مواد غذايي خود را شخصاً دودي نمي كند ولي در بازار تركيبات دودي فراواني مشاهده مي شود.عمل دود دادن طعم مطبوعي به مواد غذايي مي دهد، اما متاسفانه تركيبات سرطاني زايي در مواد غذايي دودي شده يافت مي شود. بهتر است غذاي دودي شده به كودكان داده نشود ويا فقط در هفته يك تا دوبار اينگونه غذاها به او خورانده شود و آنهم ماهي هاي دودي باشد تا از اسيدهاي چرب آن بتوان استفاده كرد. از مصرف ژامبون ،كالباسها وسوسيس هاي دودي بپرهيزيد زيرا غني از نمكهاي نيترانه (محافظ كننده)است .يك تغذيه متنوع وغني از ميوه ها وسبزي ها تاثيرات نامطلوب مواد غذايي دودي را جبران مي كند.