خودآزمایی پستان
خود آزمایی پستان٬معاینه پستان توسط خود فرد است.این معاینه برای هر زن و در هر سنی قابل اجرا است.شایان یادآوری است که هنوز 85 درصد توده های پستانی طی معاینه ی پستان توسط خود فرد کشف می شود ولی حتماً باید به این نکته توجه شود که این روش کاملا" دقیق نیست و ممکن است برخی از توده ها به دلیل کوچکی قابل لمس نباشد.
به همین دلیل معاینه ی ماهانه توسط فرد نمی تواند جایگزین معاینه ی بالینی توسط پزشک یا مامو گرافی شود.در واقع فقط در فاصله ی بین مراجعات پزشکی٬این معاینه بیمار را محافظت می کند و از این طریق می توان فقط طبیعی بودن پستان یا هر گونه تغییر در آن را تشخیص داد و به پزشک اطلاع داد.بنابراین معاینات منظم در فواصل12 -6ماه توسط پزشک و انجام ماموگرافی باید حتما" همراه با خود آزمایی پستان انجام گیرد.
خود آزمایی پستان بدون هزینه است و هر بار 15 دقیقه وقت برای انجام آن لازم است.با معاینه منظم ماهانه پستان٬با خصوصیت پستان خود آشنا می شوید و در صورت بروز هر گونه تغییر٬در مراحل اولیه قادر به تشخیص آن خواهید بود.
خود آزمایی پستان باید هر ماه در تاریخ معین و به روش مشخص انجام شود.زنان باید از سن 20 سالگی به بعد آن را انجام دهند.بهترین زمان انجام معاینه 3-2 روز پس از پایان عادت ماهانه و به عبارت دیگر حدود روز نهم یا دهم از شروع عادت ماهانه است.در این زمان پستان ها کمترین حساسیت و سنگینی را دارند٬در نتیجه انجام معاینه راحت تر و نتیجه ی آن نیز دقیق تر است. در صورتی که به هر علت زن عادت ماهانه نمی شود(یائسگی٬برداشتن رحم و...)معاینه پستان را می توان در یک روز مشخص در هر ماه٬مثلاً در روز اول یا پانزدهم هر ماه٬انجام داد.در خانم هایی که بچه شیر می دهند بهتر است معاینه پس از شیر دادن به نوزاد و تخلیه ی شیر از پستان انجام شود.همچنین در صورتی که از درمان های هورمونی استفاده می شود٬در رابطه با زمان انجام خود آزمایی پستان با پزشک مشورت شود.
خود آزمایی پستان دو مرحله ی نگاه کردن و لمس کردن است. الف . نگاه کردن : نگاه کردن٬چند مر حله دارد :
در هر یک از وضعیت های بالا پستان را به دقت نگاه کنید. هر گونه تغییری شامل فرو رفتگی پوست یا نوک پستان ٬ قرمزی یا زخم پستان ٬ پوسته پوسته شدن نوک پستان ٬ انحراف نوک پستان ها ٬انحراف نوک پستان ها ٬ بر آمدگی در قسمتی از پستان و بر جستگی عروق در قسمتی از آنها مهم است.عدم تقارن پستان ها٬در صورتی که از قبل باشد(مادر زادی٬از زمان دوران بلوغ یا پس از شیر دهی)مساله ی مهمی نیست ولی هر گونه تغییرات جدیددر اندازه ی پستان ها باید بررسی شود. ب.لمس و معاینه پستان توسط خود فرد : برای معاینه ی صحیح پستان ها در هنگام لمس٬بهتر است از قسمت انتهای بند آخر سه انگشت میان دست ها(نه نوک انگشتان)استفاده کرد.این قسمت را به اصطلاح «نرمه ی انگشت» گویند که حساسیت لمسی آن بیشتر از سایر نقاط است. هیچ وقت پستان را بین انگشتان فشار ندهید(بین شصت و سایر انگشتان)زیرا بطور کاذب غدد پستان را با توده های پستانی اشتباه می گیرید. محدوده ی بین استخوان ترقوه از بالا٬استخوان جناغ سینه و زیر بغل از طرفین و دو انگشت پایین تر از لبه ی پایین پستان باید برای معاینه مورد بررسی قرار گیرد. |