شیردهی (ناکافی بودن شیر مادر)
ناکافی بودن شیر مادر
علل مختلفی پیدا می شود که مادران این ذهنیت را پیدا کنند که شیرشان نا کافی است.
بعضی مادران انتظار دارند فرزندشان نظیر کودکانی که از شیر مصنوعی تغذیه می کنند , با فواصل زیاد حدود 4 ساعت یکبار تغذیه کنند و چون شیر مادر به سهولت هضم شده و در نتیجه شیر خوار زود گرسنه می شود اشتباهاً زود شیر خوردن او را به حساب عدم کفایت حجم شیر خود یا احیاناً رقیق و نامناسب بودن کیفیت آن می گذارند.
بعضی از مادران چون ظاهر شیر مادر به خصوص قسمت اول شیر ، آبکی تر از شیر مصنوعی به نظر می رسد , به اشتباه شیر خود را نامناسب و ناکافی تصور می کنند.
برخی، بیدار شدن های مکرر شیر خوار و تمایل وی به تغذیه و مکیدن مکرر پستان مادر ، به خصوص در ساعات شب را دلیل ناکافی بودن شیر خود تلقی می نمایند.
پاره ای از مادران گریه های مکرر و بی قراری شیر خوار را ناشی از کم بودن و یا ناکافی بودن شیر خوار تصور می نمایند و بعضی بزرگ شدن پستان ها را که بطور طبیعی حدود 48 ساعت پس از وضع حمل ظاهر می شود به حساب زیاد شدن حجم شیر خود می گذارند و چون این بزرگ شدن و احساس پری پستان ها به طور طبیعی پس از حدود 48 ساعت دیگر از بین می رود. کوچک شدن اندازه پستان ها را ناشی از کاهش حجم شیر خود تصور می کنند . برخی مادران کمتر خوابیدن شیر خوار و مکیدن مکرر هایش را ناشی از گرسنگی دائمی وی و نتیجه ناکافی بودن شیر خود می دانند.
از علل ناکافی بودن واقعی شیر مادر
از علل های شایع مربوط به مادر :
جمع شدن شیر در پستان و عدم تخلیه آن است که این امر موجب کاهش سریع شیر مادر می شود . مثلا اگر شیر خوار پستان را درست در دهان نگیرد و فقط نوک پستان را بمکد , منجر به درد نوک پستان شده .
جدایی مادر و فرزند بعلت اشتغال- تحصیل یا مسافرت مادر موجب کاهش دفعات شیر خوردن و تخلیه پستان و در نتیجه کاهش حجم شیر وی را بدنبال دارد.
مصرف استروژن– عفونت- مصرف استروژن و کاهش شدید کالری دریافتی توسط مادر باعث کاهش شیر مادر می شود.
از علل های شایع مر بوط به شیر خوار :
نارس بودن و وزن کم هنگام تولد. چون نوزاد نارس در گرفتن پستان و مکیدن ، زودتر خسته شده و حجم شیر کاهش می یابد.
نوزادان دو قلو و یا چند قلو چون نارس و یا کم وزن هستند اغلب به این مشکل دچار می شوند . در چنین مواردی مادران از شیر دوش استفاده کنند و پستان ها را تخلیه کرده و نوزاد با شیر دوشیده شده تغذیه شود.
گاهی زردی نوزاد در روزهای سوم به بعد نشانه شایع کم شیر خوردن نوزاد است و افزایش زردی خود موجب خواب آلودگی و کمتر شیر خوردن می شود.
بیماریهای مادرزادی قلب –مشکلات تنفسی – عفونت – مشکلات دهانی مثل شکاف کام – اشکال در گرفتن یک یا هر دو پستان – فاصله طولانی بین نوبت های شیر خوردن – نیاز به بیدار ماندن شیر خوار – مکیدن کوتاه مدت – زیاد مکیدن پستانک و خوردن شیر کمکی همه می تواند منجر به کاهش حجم شیر مادر شود. لینک مرتبط : شیردهی (شقاق) ، سزارین و شیردهی (1) ، سزارین و شیردهی (2) |