۱۵ مورد از مشکلات شیردهی و راه حل آن‌ها

شیردهی همیشه آسان نیست. همه مادران با چالش‌هایی در دوران شیردهی مواجه می‌شوند. در این مقاله ۱۵ مورد از مشکلات شیردهی رایج را به همراه راه حل آن‌ها ارائه می‌دهیم تا رابطه میان شما و نوزادتان ترمیم شود. اگر راه حل‌های ارائه شده، به حل مشکل شما کمکی نکرد، از یک متخصص کمک بخواهید.

1- اولین مورد از مشکلات شیردهی؛ نوزاد پستان را به دهان نمی‌گیرد

ملساند نیل مشاور شیردهی می‌گوید: "تماس پوست با پوست" با نوزادتان برقرار کنید. این راه حل برای نوزادانی که پستان را به دهان نمی‌گیرند، معجزه می‌کند (حتی مشکلات دیگری را نیز حل می‌کند). از کمر به بالا برهنه شوید. تمام لباس‌های نوزاد، بجز پوشک را در بیاورید. در حالت نیمه خوابیده، قرار بگیرید و نوزاد را روی سینه تان بگذارید. هنگامی که نوزاد آماده شد، به سمت پستان پایین می‌رود و آن را به دهان می‌گیرد.
تا وقتی که نوزاد آمادگی خوردن شیر از پستان را پیدا کند، شیر خود را دوشیده و با فنجان یا سرنگ به او بدهید. بدین ترتیب هم نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند و هم تولید شیر شما متوقف نمی‌شود.

2- به محض اینکه نوزاد کمی شیر می‌خورد، خوابش می‌برد

بهترین روش بیدار کردن و شیر دادن به نوزاد، پر کردن دهانش با شیر است. با فشردن سینه، جریان شیر را ایجاد کنید. سینه را بین شست و انگشتان به آرامی فشار دهید. نوزادتان با مکیدن و قورت دادن شیر، واکنش نشان می‌دهد. هر وقت مکیدن متوقف شد، دوباره سینه را فشار دهید. نوازش زیر چانه نوزاد نیز موجب تحریک او به مکیدن می‌شود.

3- مکیدن نوزاد باعث احساس درد و سوزش در پستان می‌شود

یک از آزاردهنده‌ترین مشکلات شیردهی اساس درد و سوزش در پستان است. بیشتر مادران تازه کار، تجربه حساسیت و احساس سوزش در پستان‌ها را داشته‌اند. این احساس ناشی از این است که نوزاد، بخش بزرگی از پستان را به دهان گرفته است. هنگام مکیدن باید چانه نوزاد به پستان بچسبد و بینی نوزاد از پستان فاصله داشته باشد. اگر در تنظیم سر نوزاد هنگام شیردهی مشکل دارید، از یک متخصص شیردهی کمک بگیرید.

4- نوک پستان‌ها قرمز و ملتهب شده و درد می‌گیرد

حتما به پزشک مراجعه کنید تا پستان‌ها را معاینه کند. شاید دچار عفونت یا قارچ شده باشید و ممکن است از طریق شیردهی به نوزاد منتقل شود. پزشک دارویی برای بهبود و التیام زخم‌ها برایتان تجویز می‌کند.

 

5- نوزاد همواره در حال مکیدن شیر است!

شاید نوزاد شما هیچ مشکلی نداشته باشد. نوزادان معده‌های کوچکی دارند و نیاز دارند که مرتبا تغذیه کنند. فکر کنید، اگر مجبور بودید در عرض شش ماه، وزن خود را دو برابر کنید، چه مقدار غذا باید می‌خوردید. این کاری است که نوزادان در شش ماه اول انجام می‌دهند. شما چه باید کنید؟ زیاد بخورید! برخی مادران، ظرفیت گنجایش مقدار کمی شیر در پستان‌های خود دارند و در طول ۲۴ ساعت، مقدار زیادی شیر تولید می‌شود. نوزاد نیاز دارد تا بطور مرتب از شیر مادر تغذیه کند. اگر نوزاد به خوبی وزن می‌گیرد و در روز ۲-۳ پوشک کثیف می‌کند، و سینه‌های شما متورم نشده است، شیردهی مکرر برای شما و نوزادتان طبیعی است. اما اگر نوزاد خوب وزن نمی‌گیرد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

6- شیر در گلوی نوزاد می‌پرد

برخی مادران شیرشان بیشتر از نیاز نوزاد است. نوزاد مجبور است جریان شتاب دار شیر را به سرعت قورت دهد. معمولا مدفوع این نوزادان سبز رنگ است. راه حل این مشکل این است که هر دو الی سه دقیقه، پستانی که نوزاد از آن شیر می‌خورد را عوض کنید تا جریان شیر در هر دو پستان یکنواخت شود. اگر این روش جواب نداد. هر سه ساعت، از یک پستان به نوزاد شیر بدهید و سه ساعت بعد از پستان دیگر. اینگونه در فاصله هر سه ساعت یکی از پستان‌ها پر از شیر می‌شود و سیگنال می‌دهد که دیگر شیر تولید نکند. بدین صورت جریان شیر یکنواخت می‌شود.

7- پستان‌ها متورم و درناک شده‌اند

در سه روز اول تولد نوزاد، این اتفاق به طور طبیعی می‌افتد، زیرا تولید شیر بسیار زیاد است و با میزان مصرف نوزاد هماهنگی ندارد. به همین دلیل پستان‌ها متورم و دردناک می‌شود. برای درمان، در فواصل بین شیردهی، برگ تمیز کاهو را درون سوتین قرار دهید تا تورم را کاهش دهد. می‌توانید شیر خود را با شیردوش بدوشید و کنار بگذارید. به نوزاد خود به طور مرتب شیر بدهید تا هم تورم پستان‌ها کاهش یابد و هم نوزاد بهتر تغذیه شود.

8- نوک پستان‌ها ترک خورده است

ترک خوردن نوک پستان طبیعی نیست. اگر نوزاد هنوز با گرفتن پستان در دهان مشکل دارد، ممکن است نوک پستان دچار عفونت شده باشد یا فرم دهان نوزاد، با نوک پستان مطابقت پیدا نکرده باشد. در هنگام مواجه شدن با مشکلات شیردهی شبیه به این، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

9- یک نقطه حساس در پستان حس می‌کنید

دلایل زیادی برای حساس شدن و احساس سوزش در پستان وجود دارد. اما درمان به یک روش صورت می‌گیرد. با فشردن آن نقطه، اجازه دهید که شیر جریان یابد. هنگامی که مشغول شیردهی هستید، آن نقطه را ماساژ دهید. پس از شیردهی، کمپرس گرم روی آن نقطه بگذارید. اگر مشکل ادامه پیدا کرد، به پزشک مراجعه کنید.

10- یک نقطه قرمز و حساس روی پستان وجود دارد

ممکن است پستان دچار عفونت یا ماستیتیس (تورم پستان در اثر انباشت شیر) شده باشد. درمان‌های مورد ۹ را انجام دهید. ظرف ۲۴ ساعت اگر بهبودی حاصل نشد و یا تب کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

11- یک نقطه سفید دردناک در نوک پستان ایجاد شده است

به این نقطه سفید "جوش یا تاول شیر" می‌گویند. در خروجی مجرای شیر در نوک پستان، لایه‌ای از پوست ایجاد می‌شود و مانع جریان یافتن شیر می‌شود. مانند یک تکه شن، در نوک پستان گیر می‌کند و می‌تواند بسیار دردناک باشد. برای درمان آن بایستی به شیردهی ادامه دهید و نوک پستان را ماساژ بدهید. اگر مشکل حل نشد، نوک یک سوزن استریل را در پوست ایجاد شده فرو کنید تا مجرای شیر آزاد شود.

12- نوک پستان‌ها هنگام شیردهی سفید شده و حالتی مانند ضربان زدن دارد

هنگامی که نوزاد دست از شیر خوردن می‌کشد، و نوک پستان از دهان گرم نوزاد، وارد هوای خنک اتاق می‌شود، جریان خون به طور ناگهانی، به سمت نوک پستان قطع شده و نوک پستان سفید می‌شود (پدیده ریناد). با قراردادن پارچه مرطوب گرم و ماساژ روغن زیتون بر نوک پستان، می‌توانید جریان خون را به نوک پستان باز گردانید. اگر با این راهکار بهبود نیافتید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

13- پس از هر بار شیردهی، نوزاد مقداری بالا می‌آورد

بیشتر نوزادان، پس از شیردهی، اندکی از آن را بالا می‌آورند. اگر نوزاد پس از بالا آوردن، حالت ناخوشایندی ندارد و وزن گیری او خوب است، مساله مهمی نیست. اما اگر پس از بالا آوردن احساس ناراحتی دارد و وزن گیری نوزاد خوب نیست، حتما به پزشک مراجعه کنید.

14- پستان ها، مانند قبل پر از شیر نمی‌شوند

معمولا حدود شش تا ۱۰ هفتگی، این اتفاق برای مادران می‌افتد. در اکثر مواقع، این خبر خوبی است، زیرا نشان می‌دهد که بدن شما مطابق نیاز نوزاد، شیر تولید می‌کند. دیگر خبری از جاری شدن شیر در لباستان نیست. در این زمان، حواستان به وزن گیری نوزاد و تعداد پوشک‌هایی که در روز عوض می‌کند، باشد.