مشکلات پستان بعد از شیردهی

 

شیر مادر برای نوزاد ایده‌آل است و پیوند فوق‌العاده‌ای که از طریق شیردهی با کودک خود ایجاد می‌کنید بی‌مانند است. اما اگرچه تمام مادران می‌خواهند کودکتان شروعی مناسب داشته باشد، اما گاهی ممکن است برخی از مادران نگرانی‌هایی در مورد سینه‌هایشان داشته باشند. در این مطلب می‌توانید با تغییر شکل سینه‌ها و برخی از دلایل آن، معاینۀ سینه‌ها برای بررسی وجود مشکل و زمان تماس با پزشک برای مشکلات سینه‌ها آشنا شوید.

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

  • تغییر شکل سینه‌ها و دلایل آن

  • معاینۀ سینه‌ها برای بررسی وجود مشکل

  • زمان تماس با پزشک

تغییر شکل سینه‌ها و دلایل آن

در طول زندگی، به ویژه در دوران بارداری و شیردهی، اندازه و شکل سینه‌های شما می‌تواند تغییر کند. اندازۀ سینه توسط مقدار بافت چربی تعیین می‌شود و تولید شیر، بافت متراکم‌تری در سینه ایجاد می‌کند. پس از تغذیه با شیر مادر، بافت چربی و بافت همبند سینه ممکن است تغییر کند. برخی از موارد تغییر شکل سینه‌ها پس از شیردهی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

افتادگی یا مسطح شدن سینه‌ها: جریان شیر در طول شیردهی می‌تواند پوست و بافت سینۀ شما را بکشد. این کشیدگی در برخی از مادران باعث می‌شود که وقتی پس از پایان دوران شیردهی، سازه‌های مولد شیر به اندازۀ اولیۀ خود بازمی‌گردد، سینه‌ها حالت خالی یا کش‌آمده پیدا کند. این یک مشکل رایج پس از شیردهی است، اما یک نگرانی پزشکی نیست. برخی از مادران اغلب فکر می‌کنند که فقط شیردهی دلیل افتادگی سینه‌های آنهاست، اما عوامل دیگری مثل ژنتیک، تعداد بارداری‌های شما، بزرگ بودن سینه‌ها قبل از بارداری، افزایش وزن نامناسب در بارداری، سن، وزن و مصرف سیگار می‌تواند در ظاهر سینه، تأثیر بیشتری نسبت به تغذیه با شیر مادر داشته باشد.

نامتقارن بودن سینه‌ها: وضعیت هر کدام از سینه‌ها با دیگری متفاوت است. بنابراین اگر در دوران شیردهی تغییری در یک سینه به وجود بیاید، لزوماً در سینۀ دیگر پیش نمی‌آید. مثلاً احتقان پستان یا پرشیر بودن سینه‌ها از مشکلات شایعی است که می‌تواند فقط در یکی از سینه‌ها تغییر شکل بدهد. همچنین وقتی بافت سینه‌ها در دوران شیردهی به علت وجود شیر، متورم و پس از شیردهی دوباره کوچک می‌شود، ممکن است حد فاصل خط سینه‌‌های شما تغییر می‌کند. بسیاری از مادران نیز قبل از باردار شدن و همچنین پس از شیردهی سینه‌های نامتقارنی دارند و این امکان وجود دارد که یک سینه به اندازۀ قبل از بارداری خود بازگردد و سینۀ دیگر کمی بزرگ‌تر باقی بماند یا افتاده و مسطح شود.

وقتی پس از دوران شیردهی، اندازه یا شکل سینه تغییر زیادی می‌کند، برخی مادران تصمیم به عمل جراحی زیبایی می‌گیرند. عمل بالا کشیدن سینه که ماستوپکسی نامیده می‌شود، می‌تواند برای کمک به افتادگی سینه، بالاتر بردن نوک سینه و تقارن سینه‌ها انجام شود. توصیه می‌شود قبل از تصمیم به جراحی، غیر از این که لازم است یک جراح متخصص زیبایی ارزیابی کاملی از سلامت شما شامل بررسی کامل سابقۀ سلامت سینه را انجام دهد، بهتر است در مورد این موضوع که قصد بارداری مجدد دارید یا خیر با همسرتان مشورت کنید و اگر قصد بارداری مجدد دارید، بهتر است جراحی زیبایی خود را بعد از آخرین بارداری و اتمام آخرین شیردهی خود انجام دهید.

معاینۀ سینه‌ها برای بررسی وجود مشکل

شیردهی خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌دهد و اکثر مشکلات پستان‌ها پس از شیردهی مربوط به تغییرات ظاهری و زیبایی است. اما کار عاقلانه‌ای است که برای اطمینان از سلامت سینه‌های خود، آزمایش‌های غربالگری سینه را به طور منظم انجام دهید. برای بررسی مشکلات سینه‌ها موارد زیر را در نظر بگیرید:

خودآزمایی سینه: بررسی سینه‌ها توسط خودتان یک راه ساده برای مراقبت از سلامت سینه و تغییرات آن است. سینه‌های خود را یک بار در ماه و حتی در دوران شیردهی معاینه کنید. معاینۀ سینه‌ها، به ‌ویژه در ماه‌های بعد از اتمام و پایان شیردهی که شکل و اندازۀ سینه تغییر می‌کند مهم است. هر گونه توده یا ترشح غیرمعمول از نوک سینه را نیز به پزشکتان گزارش کنید. برخی توده‌ها حتی می‌تواند تا زیر بغل پیشروی کند که بیشتر توده‌ها خوش‌خیم است و سرطانی نیست اما در هر صورت تمام توده‌ها باید بررسی شود. همچنین یادتان باشد که خودآزمایی ماهانه تنها راه اطمینان از سلامت پستان نیست و اگر به توده‌ای برخوردید حتماً لازم است بررسی دقیق آن توسط یک جراح سرطان پستان انجام شود نه پزشک زنان شما.

معاینۀ پزشکی: برای اطمینان از نبود هیچ مشکلی در سینه‌ها لازم است معاینه و بررسی کامل توسط جراح سرطان پستان انجام شود. پس یک بار در سال یا هر زمان که متوجه تغییرات غیرمعمولی در سینه شده‌اید، برای بررسی آن به پزشک مربوطه مراجعه کنید و بهتر است زمان مناسب مراجعهٔ بعدی به پزشک را از خود او جویا شوید.

ماموگرافی: ماموگرافی می‌تواند توده‌های خیلی کوچک را نیز تشخیص دهد. اگر پس از شیردهی مشکلی در سینه داشته باشید، پزشک ممکن است یک ماموگرافی فوری را توصیه کند و منتظر موعد ماموگرافی سالانه یا شش ماه یک بار شما نماند. همچنین ماموگرافی در حین شیردهی نیز بی‌خطر است و این آزمایش در شیر شما یا سلامت کودکتان تأثیری نمی‌گذارد.