آیا میتوانم در دوران بارداری شنا کردن را شروع کنم؟
آیا اگر پیش از بارداری شنا میکردهام، در بارداری میتوانم به آن ادامه دهم؟
آیا میتوانم در دوران بارداری از آب استخرهایی که کلر دارد، استفاده نمایم؟
آیا در دوران بارداری از مایو (لباس شنا) ی معمولی میتوان استفاده کرد یا مایوهایی مخصوص شنا در بارداری وجود دارد؟
در چه مواردی برای خانمهای باردار، شنا کردن ممنوع است؟
آیا شرایط و یا مدت شنا کردن در سه ماهههای مختلف بارداری با هم فرق دارد؟
و ...
بارداری و ورزش
فایدههای کلی ورزش در دوران بارداری سبب میگردد آن را به خانمها در این دوران توصیه کنیم. این فواید شامل:
تسهیل زایمان طبیعی
کمک به کاهش درد، یبوست، ورم و پف
افزایش انرژی
کمک به خواب بهتر
بهبود قدرت و تحمل عضلانی
بهبود خلق و خو
بهبود و تصحیح وضعیتهای درست بدنی (posture)
ممکن است در پیشگیری از دیابت بارداری و یا درمان آن مفید باشد.
کالج آمریکایی مامایی و زنان (ACOG) اعلام کرده است که هر خانم باردار میتواند به طور متوسط 30 دقیقه در روز یا بیشتر، فعالیت ورزشی متوسط داشته باشد. البته این در صورتی است که به دلایل پزشکی، از انجام فعالیتها و حرکات ورزشی معاف و یا انجام آن محدود نشده باشد. (مثلا جفت پایین یا دهانه رحم کوتاه و ...نداشته باشد).
شنا در بارداری
شنا در بارداری واقع یکی از مهمترین ورزشها است. زیبایی این ورزش در این است که هیچ فشار و استرس و کشش اضافی را در هنگام ورزش به بدن تحمیل نمیکند و از بدن در برابر وزن محافظت میکند و از صدمه و رگ به رگ شدن عضلات نیز پیشگیری میکند. آب همچنین بدن را خنک نگه داشته از ورم، پیشگیری میکند. همچنین در ماههای گرم تابستان میتواند در برابر گرما اثر محافظتی بگذارد و مادر احساس خنکی کند.
اگر خانمی به صورت منظم پیش از بارداری شنا میکرده است، در صورت نداشتن ممنوعیت های پزشکی (مثل دهانه رحم کوتاه و ..) میتواند پس از بارداری نیز، بدون تغییر چندانی به شنا ادامه دهد. شنا ورزشی خارقالعاده است زیرا سبب به کارگیری هر دو گروه ماهیچههای بلند دست و پا میشود. تمرینی برای دستگاه قلبی- عروقی به شمار میرود و احساس بیوزنی را نیز به همراه دارد.
شنا در دوران بارداری بیخطر است و میتواند ترکیبی ایدهآل از آئروبیک و آرامسازی (ریلاکسیشن) باشد.
شنا در سه ماهه اول بارداری
اگر در سه ماهه اول بارداری هستید واز نظر علمی ممنوعیت ندارید، روزانه میتوانید 30 دقیقه شنا کنید. شنای صبحگاهی در سه ماهه اول، باعث کاهش تهوع صبح گاهی نیز می شود و شما را برای بقیهی روز شاد و پر انرژی می کند. توجه کنید که قبل و بعد از شنا آب و نوشیدنی کافی دریافت کنید. این ممنوعیت ها در سه ماه اول می تواند شامل : خونریزی و لکه بینی ، سابقه سقط مکرر، دهانه رحم کوتاه ، جفت پایین و ...باشد.
ضمنا یادآوری میکنم ، جکوزی و سونا در سه ماهه اول بارداری ممنوع است و بهتر است استفاده نشود.
شنا در سه ماهه دوم بارداری
با رشد جنین و افزایش سن بارداری نیازی به کم کردن مدت شنا نیست. احتمالا نیازی به تغییر برنامه شنا هم وجود ندارد، مگر تغییرات خاصی پیش آمده باشد که باید با گروه مامایی در میان گذاشت. توصیه میشود در این دوران از مایوی مخصوص دوران بارداری استفاده شود، تا شنا راحتتر باشد. ممنوعیت های شنا در این دوره نیز همان موارد سه ماهه اول می باشد.
بهتر است در بارداری از حمام داغ ،آب داغ و جکوزی و سونا استفاده نکنید.
شنا در سه ماهه سوم بارداری
آب از مفصلها و تاندونها در هنگام ورزش حمایت نموده، از صدمات پیشگیری میکند.
بسیار با اهمیت است که دوباره یادآوریِ نمایم آب از ِگرمای زیاد نیز پیشگیری مینماید.
بسیاری از خانمهای باردار از شنا و بیشتر آنها از احساس سبکی و بیوزنی در آب بهویژه در سه ماهه سوم لذت میبرند. شنای آئروبیک همچنین میتواند انجام ورزش آئروبیک را امنتر و بیخطرتر سازد زیرا آب میتواند برای مفاصل مانند ضربهگیر عمل نماید.
پس از انجام تمرینات در نظر داشته باشید که چند دقیقهای را صرف روشهای آرامسازی خود کنید. شناوری (معلق ماندن) بر پشت را امتحان کرده و تلاش کنید ذهن را صاف و تصورکنیدد که کودک تان نیز در استخر خودش (داخل رحم) شناور است.
شما به عنوان یک مادرباردار کم خطر، میتوانید سه بار در هفته شنا کنید. مدت زمان شنا 30 دقیقه است که بهتر است دقایقی10-5 را به گرم کردن و آمادگی اختصاص دهید و تقریبا به همین اندازه پس از تمرینات شنا به تن آرامی بپردازید.
انتخاب مایو در بادراری
دشوارترین مرحله، یافتن لباس شنا (مایو) مناسب است.
مایوهای بارداری هم اکنون در دسترس هستند . انواع مایوهای موجود شامل:
مایوی شکم لخت، مایوی دامندار و مایوی دو تکه.
هشدارهای لازم در باره شنا در بارداری
توجه به دریافت کافی مایعات و غذای مفید و سالم ضروری است.
هنگام ورود به استخرهای بالای زمین از طریق نردبانهای ورودی و خروجی، باید با ایمنی و احتیاط لازم حرکت کنید .چون سقوط (افتادن) از نردبان، یکی از علل اساسی صدمات در این نوع استخرها هستند.
آب و نوشیدنی کافی را با نوشیدن ترجیحا آب هر 20 دقیقه در حین شنا کردن دریافت کنید .
معمولا غواصی در عمق آب اصلا توصیه نمیشود.
استخر در بارداری
شنا کردن در آب کلردار استخر خطری دارد یا نه ؟
دکتر کاترین لینچ، متخصص زنان و زایمان از دانشگاه تامپای فلوریدای جنوبی میگوید:
مطالعاتی که رابطهای بین آب کلردار و نقایص نوزادی را نشان دهد، وجود ندارد. به هر حال باید بیشتر نگران باکتریها و میکروبهای موجود در آب ضد عفونی نشده بود تا کلر موجود در آب. اطلاعاتی که نشان دهد آب استخرهایی که به اندازه مناسب کلر دارند، سبب افزایش نقایص هنگام تولد میشود وجود ندارد. در واقع رفتن به استخرهایی که با کلر ضدعفونی نشدهاند، خطر در معرض عفونت قرار گرفتن را بیشتر میکند. تا هنگامی که مواد شیمیایی موجود در استخر کنترل میشوند، مشکلی وجود ندارد. هیچگونه مدرک و سند قطعی در دسترس نیست که نشان دهد کلر موجود در آب استخر دارای میزان کلر مناسب بتواند تاثیری منفی بر سلامت خانم باردار و یا جنین او بگذارد.
بهتر است افراد در استخرهای روباز شنا کنند و نیز از آبهای گرم به این دلیل که میتوانند سبب افزایش آزادسازی فرآوردههای حاوی کلر گردند، خودداری کنند. اگر شنا کردن در استخر سر پوشیده انجام میشود، باید نسبت به مناسب بودن تهویه انباشتگی کلرامین (NH2Cl) اطمینان پیدا کرد. میزان تراکم مناسب باید حفظ شده و دمای آب نیز اندازهگیری شود.
علایم و نشانههای هشدار
به خانمهای بارداری که شنا میکنند، آموزش میدهیم با مشاهده هر یک از نشانههای زیر، ورزش را متوقف کرده، برای بررسیهای بیشتر مراجعه نمایند:
خونریزی از واژن
سرگیجه یا احساس از هوش رفتن
کوتاه شدن تنفس، زیاد شود
درد سینه
سردرد
ضعف عضلانی
درد ساق پا ورم آن
انقباض رحم
کاهش حرکات جنین
خروج آب از واژن
شنا در بارداری در کشورهای غربی بسیار گسترده است. دورههای شنای آئروبیک، دورههای ریلاکسیشن در آب، آکوا یوگا و .... .
آکوایوگا:
یکی از ملایمترین و در عین حال موثرترین انواع ورزش آبی است که از شناوری و معلق ماندن در آب و نیز کشش در عمق و آرامسازی بهره میبرد. در خانمهای باردار و آنهایی که بهتازگی مادر شدهاند، ظرفیت تنفسی را بدون تقلا و فشار بالا میبرد تا بتوانند هم زمان آرامسازی و کشش داشته باشند. به شکل یوگای پریناتال و کودکان برای والدین و نوزادانشان در آب آموزش داده میشود. یوگا در آبورزشی ایدهال برای دوران بارداری و آمادگی برای زایمان است. فواید یوگای پیشرفته میتواند با آکوایوگای برنامهریزی شده به سادگی به دست آید.
منبع این مطلب ، سایت انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران می باشد.